Achtergondinformatie

Een chinees gezegde luidt “Verlies nooit het kind in je zelf“. Dit is dan ook de reden waarom een chinees zo lang kan werken en zich goed kan bewegen in het zeer hectische leven wat daar is.

 

Ook in de westerse wereld is het leven heel hectisch. Het even kunnen vergeten van de dagelijkse beslommeringen kan hierin een hele verlichting geven en zeer positief werken tegen stress en burn-outs. Binnen de psychologie en psychiatrie is dit bekend en wordt het belang ervan ingezien, maar bij gebrek aan mogelijkheden wordt er niets tot weinig mee gedaan.

 

Het spelen door volwassenen wordt vaak als gek gezien en niet passend binnen de normen van volwassen zijn die we onszelf opleggen. Dat is dan ook één van de redenen, dat tot op heden er geen tot nauwelijks mogelijkheden zijn bij de bestaande indoor speeltuinen voor volwassenen om te kunnen spelen zonder kinderen. Wel is het bij sommigen (zoals TunFun in Amsterdam) toegestaan om als volwassene mee te mogen spelen met je kinderen, maar daar zie je dan ook direct, dat dát voor velen al een stap te ver is, omdat ze bang zijn voor de mening van anderen. Het open stellen van een indoor speeltuin voor alleen volwassenen kan er voor zorgen, dat die drempel wordt weggenomen, omdat alle bezoekers daar om dezelfde reden zijn : spelen !

 

Op internet is wel het e.e.a. bekend over spelen bij volwassenen.

 

Daar zijn onder andere artikelen te vinden over hoe gezond spelen voor je is.

Tevens zijn er een aantal initiatieven zoals:

luchtkastelenfestivals voor volwassenen en een groepje jongvolwassenen terug in de ballenbak bij Balorig. Het blijft hier echter bij incidentele initiatieven. Een voorbeeld hiervan is http://www.hetlandvanooit.nl/

 

Onderstaand krantenartikel schrijft over een luchtkastelenfestival voor volwassenen. Wat een plezier straalt er vanaf en wat een leuke reacties van deelnemers !

http://www.ad.nl/binnenland/speelse-volwassenen-gaan-los-op-luchtkussenfestival~aa5ce790/

 

Voor meer informatie over spingkussenfestivals kunt u een kijkje nemen op de site van de organisatie :

https://www.springkussenfestival.nl/

 

Ook zijn er een aantal artikelen uit kranten waarin volwassenen erg enthousiast zijn als ze het over spelen hebben en hoe ze het missen in hun dagelijks leven, omdat spelen niet meer gewoon is in het leven van een volwassene

http://www.knack.be/nieuws/ondertussen/speeltuin-voor-volwassenen-duizenden-nederlanders-willen-verstoppertje-spelen-in-ikea/article-normal-540419.html

 

Jelle Hermus van So Chicken schrijft regelmatig blogs. Hierin gaat het meerdere keren over

spelen en je vrij voelen. In een clip op onderstaande link, is te zien hoe kantoormensen transformeren tot blije, vrije wezens die alles uit- en losgooien en naakt de natuur inrennen.

De moeite waard om het filmpje te bekijken om zelf een vrij gevoel te ervaren.

En wie weet krijgt u uw collega’s ook zover om dit te gaan doen!!

https://sochicken.nl/echt-voelen-dat-je-leeft

 

Jelle heeft ook een blog geschreven over hoe gezond en fijn spelen is. Dit artikel is zeker de moeite waard om te lezen. Hij schrijft het zo leuk, dat je spontaan zin krijgt om naar de buren te rennen om ze uit te nodigen om tikkertje te gaan spelen.

https://sochicken.nl/spelen-voor-volwassenen

 

Ook in de reclamewereld komt het spelen van volwassenen regelmatig terug. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een grote ballenbak midden op straat om vrienden te maken :

 

Dit alles geeft aan,dat er wel een grote vraag is naar een concept en dat volwassenen wel willen, maar vaak niet durven te spelen.

 

Er zijn daarop echter ook uitzonderingen, zoals te zien is in onderstaande filmpjes :

 

 

 

 

We hopen u hierbij een goed overzicht te hebben gegeven over de achtergrond van het idee.